Moottoritie on kuuma
18.06.2012
ASML:n toimitusjohtaja Jari Perkon integroidun markkinoinnin kentällä kaasuttava kolumni on julkaistu Print&Media-lehden kesäkuun numerossa (5/2012)
Markkinoinnin ja asiakkuudenhallinnan keskusteluissa on viime vuosina ollut leimaa antavaa listata katoavia tai häviäviä markkinointimedioita ja kanavia. Markkinointi itsessäänkin on reippaasti julistettu kuolleeksi useammankin ajattelijan toimesta. Henkensä heittäneeksi markkinointi on aika liikkuvainen ja vetreässä vedossa. Koskaan ei ole ollut niin paljon keskustelua ja uuden tekemistä markkinoinnin saralla kuin nyt. Muutoksesta kaikki ovat kutakuinkin yhtä mieltä. Totutut rakenteet natisevat ja ansaintamallien mannerlaatat liikkuvat.
Asiakkaat ja kohderyhmät taivaltavat arjessaan yhä enemmän digitaalista kaistaa ja yritysten (ja myös julkisen sektorin) tulee seurata ja sopeuttaa toimintaansa. Digitaalisuuteen liitetään monta kiihdytyskaistaa: kaikki investoinnit mobiiliin, kaikki panokset sosiaaliseen mediaan, kaikki huomio suosittelijoihin, unohda kaikki muu kuin digi jne. Markkinoinnin moottoritiellä on monta uutta profeettaa ja viittaa kertomassa, mistä liittymästä pääsee auvoisimpiin ansaintamaisemiin.
Ruuhkaa ja kaistanvalintoja. Maailmalla ja Suomessakin on ollut paljon keskustelua printin laskevasta trendistä, esimerkiksi J.C. Penney on ajanut printtikatalogejaan alas. Sosiaalisen median autuutta ja ainutlaatuisuutta on julistettu kovaa ja korkealta. Nyt on kuitenkin alkanut syntyä ruuhkia ja tukoksia. Liikenne ei some-kaistalla sujukaan ihan niin kuin digi-Strömsössä. Someryntäys muistuttaa joiltain osin Klondykeä – sinne pääsee helposti, onni odottaa ja kaikki muut juoksee jo, mutta menestyjät ovat harvassa. Gartner raportoi äsken, että Fortune 1000 yhtiöistä puolet ei ole edes määritellyt minkäänlaisia ROI-parametrejä sosiaalisen median aktiviteeteilleen. USA:ssa monet yritykset lähtivät taannoin perustamaan verkkokauppaa Facebookalustalle ja -ympäristöön. Nyt monet heistä ovat melko pikaisesti sulkeneet FB-verkkokauppansa tulosten jäätyä heikoiksi. Näin ovat tehneet mm. Nordstrom, GAP ja Delta Air Lines. Mukana joukossa myös aiemmin mainittu J.C. Penney.
Myös asiakkaan päässä on ruuhkaa, viestiä tulee joka kaistalta ja kanavasta. Kalifornian yliopistossa tehtiin äskettäin mielenkiintoinen tutkimus, jossa tutkittiin yli 3 vuoden ajan kuluttaja-asiakkaiden saamaa puhelin-, sähköposti- ja printtiviestintää. Yksi tutkimuslöydöksistä oli, että kuluttajat ovat valmiita ottamaan printtiviestintää vastaan tuplasti nykyiseen verrattuna. Digisuma luo tilaa muualle ja muille toteutuksille. Kaikki tuntuvat nyt kaipaavan erityisesti tietoa ja ymmärrystä toimivista integroiduista toteutuksista. Miten yhdistää sähköposti ja printti, mobiili ja printti? Mikä integroitu toteutus toimii missäkin tilanteessa, millä frekvenssillä ja sisältökonseptilla? Ja millä toimialalla, missäkin segmentissä?
Kesä on ravien aikaa. Jos jotain hevosta integroitujen toteutuksien saralla pitäisi kevyessä kesähengessä veikata, niin roposet voisin hyvinkin laittaa mobiilin ja printin yhdistelmään. Kritiikeistä huolimatta QR- ja muiden koodien integrointi printtiin kasvaa huimasti ja mahdollistaa huiman määrään erilaisia toteutuksia. Isoäidin videotervehdys ylioppilaan onnittelukortissa, asiakasetukuponki lehdestä, pakkaukseen integroidut vinkit ja lisäohjeet, lasinalustaan kytketty kanta-asiakasrekrytointi – toteutusten kirjo on päättymätön.
Parhaat tulokset tulevat kuittaamaan tietointensiiviset yritykset, jotka kulkevat tehokkaimmin syklistä polkua asiakasdata-asiakasymmärrys-implementointi-asiakaskokemus- asiakasdata. Asiakaskokemus tapahtuu aina offline. Kaikkina vuodenaikoina. Asiakkaan aivojen ja sydämen välisessä sosiaalisviritteisessä maastossa. Kesällä esimerkiksi riippumatossa hyvän lehden kanssa. Lehdellä voi myös hätistää hyttysiä. Kätevä käyttöliittymä.