Suoramyyntiyritysten vähittäismyynti yli 150 miljoonaa euroa Suomessa
Vuonna 2018 suoramyyntiyritykset myivät kuluttajille yli 151 miljoonaa eurolla (178 meur vuonna 2017) Suomessa ja EU-maissa lähes 30 miljardilla eurolla. Tiedot käyvät ilmi alan kattojärjestön WFDSA:n (World Federation of Direct Selling Association) yhdessä kunkin maan toimialajärjestön kanssa toteuttamasta selvityksestä.
Suosituimmat tuoteryhmät Suomessa olivat: hyvinvointi (47 %), kosmetiikka- ja hygieniatuotteet (32 %) sekä kotitaloustavarat ja -kestokulutushyödykkeet (14 %), kuten kynttilät, ruokailuvälineet ja -aterimet, astiastot, koriste-esineet, puutarhanhoitovälineet ja pölynimurit.
Verkkokauppa ja sosiaalinen media ovat viimeisen vuosikymmenen aikana muuttaneet merkittävästi kuluttajakäyttäytymistä, ihmisten tapaa hakea tietoa tuotteista ja tehdä ostopäätöksiä. Suoramyyntiyritykset ovat merkittävästi panostaneet niiden verkkopalveluihin, digitaaliseen asiakaskokemukseen ja personoituun viestintään.
Yli 75 000 suomalaista suoramyyjää
Suoramyynti on hyödykkeiden ja palvelujen myyntiä suoraan kuluttajalle, usein hänen kodissaan tai muussa paikassa, joka ei ole kiinteä myyntipiste. Suoramyynti on vähittäismyyntiä ilman kauppatiloja.
Suoramyynti tarjoaa ansaintamahdollisuuden, joka sopii monelle suomalaiselle. Vuoden alussa suoramyyntiä harjoittamalla 75 890 suomalaista hankki elantonsa tai lisätuloa. Naisten osuus suoramyyjistä oli 85 prosenttia.
Suoramyyjä voi itsenäisesti ja joustavasti päättää sekä työmääränsä että työaikansa. Useimmat suoramyyjät tekevät töitä osa-aikaisesti, esimerkiksi lisätulojen hankkimiseksi. Joillekin alalla toimiminen on harrastus, toisille taas kokopäiväinen työ. Suoramyyjänä voi aloittaa itsenäisen elinkeinotoiminnan harjoittamisen hyvin pienin panostuksin.
Asiakkuusmarkkinointiliitto (ASML) on jäsenenä Euroopan suoramyyntiliitossa FEDSA:ssa ja maailman suoramyyntiliitossa WFDSA:ssa. ASML on mukana laatimassa alan kansainvälisiä pelisääntöjä ja huolehtii Suomessa alan pelisääntöjen kehittämisestä.