PELISÄÄNTÖPÄHKINÄ

Tilisiirto ilman tilausta?
Pia Pynnä | 11.11.2016Haluaisimme lähettää tarjouksen mukana tilisiirtolomakkeen, onko tämä ok?
Tilisiirtolomakkeita käytetään tarjousten yhteydessä jonkin verran ja hyvin toteutettuna ne toimivat erittäin hyvin niin yrityksen kuin asiakkaan näkökulmasta. Kun maksumahdollisuus tarjotaan tyylikkäästi tilisiirtolomakkeella, vastaanottaja voi halutessaan kätevästi ja nopeasti hyödyntää tarjouksen.
Muutama ihan olennaisen tärkeä asia näiden osalta kuitenkin pitää muistaa. Ihan ensimmäiseksi älä milloinkaan pue markkinointikirjettäsi laskun muotoon ja toiseksi muista, että laskulla markkinointi ja maksumahdollisuuden tarjoaminen tilisiirtolomakkeen avulla ovat eri asioita. Nämä perusasiat kirkkaana mielessä on jo paljon helpompi lähteä miettimään erilaisia toteutuksia.
Milloin?
Tilisiirtolomakkeita voi käyttää markkinoinnissa esim edesauttamaan erikoistarjouksen kätevää hyödyntämistä, tarjottaessa asiakassuhteessa liitännäistä tuotetta toisen tuotteen toimittamisen ja sen laskutuksen yhteydessä tai vaikka tarjottaessa jatkotarjousta maksuttoman kauden päättyessä. Tilisiirtolomaketta voi käyttää myös varainhankinnassa – tällöin kannattaa muistaa ilmoittaa lomakkeessa keräysluvan numero.
Olennaista selkeys
Laissa tai viranomaisten ohjeistuksissa ei ole nimenomaisesti kielletty konseptia, mutta selkeysvaatimukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kuluttajan pitäisi helposti ymmärtää mainos tarjoukseksi, johon ei tarvitse reagoida jos ei tarjottua palvelua tai tuotetta halua. Näin olennaista on se, ettei tarjous saa muistuttaa laskua. Kyse on siis siitä, minkälaisen vaikutuksen tarjouksesta saa. Kaikissa tilisiirtolomakkeen käyttötilanteissa viestintä, materiaalit ja muut toiminnan osat on siis suunniteltava huolellisesti siten, että mainonta on aina vaivatta tunnistettavissa mainonnaksi ja tarjous on selkeästi erotettu maksumahdollisuudesta. Jo silmämääräinen läpikäynti tulee riittää siihen, että huomaa kyseessä olevan tarjouksen eikä maksuvelvollisuuden.
Vältä sudenkuopat
KKV on suhtautunut ja suhtautuu edelleen konseptiin erittäin penseästi ja mitä enemmän tarjouksen ulkoasu lähenee laskua, sitä suurempi on puuttumisriski. Vastavuoroisesti jos ei käytetä esimerkiksi lasku tai eräpäivä -termejä, riski pienenee. Samoin jos tilisiirron tekstikentässä kerrotaan kyseessä olevan tarjouksen esim. ”Voit hyödyntää tämän tarjouksen maksamalla X € tällä tilisiirrolla”.
Lähtökohtaisesti merkitystä ei ole sillä onko kyse olemassaolevasta tai potentiaalisesta asiakkaasta, mutta toki on eri asia markkinoida jatkoa esimerkiksi määräaikaisen palvelun asiakkaille kuin lähettää samasta palvelusta laskun sisältävän tarjousviestin täysin kylmään kantaan. Edelleen, jos olemassaolevia asiakkaita on informoitu siitä, että heille lähetetään (maksutiedot sisältävä tarjous) tilauksen lähestyessä loppuaan, niin voitaisiin ajatella viestin olevan tämän lupauksen toteuttamista. Mutta tällöinkin kannattaa muotoilla tarjouksen ulkoasu kieli keskellä suuta.
Seuraavia sudenkuoppia kannattaa erityisesti välttää:
- Älä täytä lomaketta kokonaan laskun tavoin
- Älä käytä lomakkeessa elementtejä, jotka luovat mielikuvaa maksuvelvoitteesta
- Älä käytä pelkkää lomaketta tarjouksena ilman muuta oheismateriaalia
- Älä käytä sanaa ”lasku”
- Älä laita eräpäivää lomakkeeseen – jos kyse on aiemman sopimuksen jatkamisesta, kirjoita mieluummin esim. ”Tarjouksen viimeinen hyödyntämispäivä x.x.2016.”
- Älä unohda asiakaspalvelun yhteystietoja