Social Credit Score

Kiinassa tikittää kaikkien aikojen tietosuojapommi?
Jari Perko , ASML | 04.11.2016Kiinassa on traditiota kansalaisten keskitetystä seurannasta ja valvonnasta. Digitaalitaloudessa kuvioita viritetään aivan uuteen potenssiin. Luottamuksen ja läpinäkyvyyden hengessä. Kiinassa rakennetaan Social Credit Score –nimistä melkoisen uskomatonta konseptia.
Konseptin nimi viittaa luottokelpoisuuteen mutta tässä uidaan paljon, paljon syvemmälle ja laajemmalle. Konsepti on aloitettu vuonna 2014 ja on beta-vaiheessa. Varsinaisen käyttöönotto olisi vuonna 2020. Tarkoituksena on että jokainen täysi-ikäiselle kiinalaisella tulee oma julkinen henkilökohtainen Social Credit Score, yksi julkinen luku joka koostuu summana mittavasta määrästä erilaista informaatiota. Virallinen perustelu hankkeelle: ”strengthen sincerity in government affairs, commercial sincerity, social sincerity and judicial credibility construction”. Hankkeen virallisen (ja pitkän) julkistustiedotteen löydät täältä.
Tämä ”luotettavuuspisteytys” ei koski vain kansalaisia vaan myös yrityksiä. Systeemillä halutaan luoda luottamista pisteytyksen kautta myös yritysten toimintaan ja koko yhteiskuntaan. Shanghain alueellisen viranomaisen julkistamassa datakartassa 1200 datalähteestä 200 koski kansalaisia ja n. 1000 yrityksiä. Monenlaisia toimenharjoittajia kuten opettajia ja lääkäreitä pisteytettäisiin. Big data-meininki.
Pilotit käynnissä
Kiinan valtio testaa parhaillaan konseptia 8 eri yrityksen kanssa näiden omien vastaavien pisteytyspilottien avulla. Kahdeksasta pilottiyrityksestä tunnetuimpia on Alibaba-ryhmän yhtiö Ant Financial Services Group, jonka pisteytysjärjestelmän nimi on Sesame Credit. Sesame Creditin mobiilisovellus on vahvasti gamification-opeilla rakennettu. Sesame kerää dataa valtavan Alibaba-ryhmän 400 miljoonan käyttäjän tiedoista. Sesame Creditiin on vapaaehtoista liittyä. Lopullinen kansallinen Social Credit Score on pakollinen kattaen kaiken kansan.
Kerro kerro kuvastin, ken on kunnollisin
Suunniteltu Social Credit Score on monipuolinen luokittelujärjestelmä. Kunkin kansalaisen pisteytys olisi julkinen. Pisteytyksen laskennassa otettaisiin huomioon mm.
- elämäntapasi ja harrastuksesi
- viranomaisten kansalaisdata kuten koulutuksesi, verotietosi, liikennesakkosi yms
- verkko-ostoksesi ja online- ja mobiilipalveluiden käyttö
- sosiaalinen median käyttäytymisesi ja sisältösi siellä
- ystäviesi ja tuttujesi mielipiteet sinusta
Hyvän pisteytyksen omaavat saisivat helpommin mm. lainoja, viisumeita. Pisteytystä alentaisi jos harrastaa, ostaa tai tuottaa sisältöä valtiollisen algoritmin (eli näkemyksen) vastaisesti. Koska pisteytys laskee alhaisen pisteytyksen omaavien kanssa seurustelusta olisi siinä itsellään jo eriarvoistava rakenne.
Käytössä jo nyt
Pilottivaiheen pisteykset mm. Sesame Creditistä ovat jo aktiivisessa käytössä. Sesame Credit ei paljasta pisteytyksensä perusteita kuin kertoen että kyseessä on ”erittäin monimutkainen algoritmi”. Ihmiset tuovat itse pisteytystään esiin erilaisissa some- ja muissa palveluissa. Niitä näkyy We Chatissa ja Baidussa. Sesame Creditin pisteytys on aktiivisessa käytössä myös Baihe.comissa, joka on suosituin deittipalvelu Kiinassa. Yhä useampi Baihen käyttäjä on liittänyt pistetyksensä osaksi palveluprofiiliaan. Sesame Credit on kieltänyt hyödyntävänsä käyttäjien some-tietoja ja aktiviteetteja pisteytyksen luomisessa. Alibaba-platformilta toki riittää muutakin dataa sen massiivisen palveluntarjoajajoukon ja maksupalveluiden kautta mm. ihmisten taksimatkustamisesta, verkkopelien pelaamisesta jne. Pilottiporukassa mukana oleva Kiinan ”Facebook” Tencent sen sijaan hyödyntänee kansalaisten some-tietoja pisteytystä virittäessään.
Sesame Credit-pisteytystä on hyödynnetty myös esimerkiksi hotelleihin kirjautuessa jolloin hyvällä pisteytyksellä ei tarvitse jättää panttia etukäteen luottokorttivarauksen muodossa. Sesame Creditin yli 700 pisteen pisteytyksellä on saanut Singaporen viisumin ilman liitedokumenttien lähettämistä. Yli 750 pisteytyksellä saa helpommin viisumin Luxemburgiin.
Social Credit Scorea perustellaan erilaisten haittojen ehkäisyllä yhteiskunnassa läpinäkyvyyden kasvaessa esim. rikollisuuden ehkäisyllä. Melkoisen kylmäävä on kuitenkin Kiinan State Councilin lausuma Social Credit Scoresta: ”will forge a public opinion environment that trust-keeping is glorious….new system will reward those who report acts of breach of trust”. Reilun kolmen vuoden päästä vuonna eli 2020 yli miljardia henkilöä saa sitten Kiinassa virallisen julkisen pisteytyksen. Jos haluaa viettää asian äärellä dystopisen hetken niin Social Credit Scoresta löytyy mainio 7-minuuttinen (ei Kiinan valtion virallinen) esittelyvideo YouTubesta.
Jari Perko, ASML, toimitusjohtaja, @asiakkuus
Kirjoittaja kahlaa päivittäin EU-tason ja anglosaksisen tietosuojan hetteiköissä luoden katseensa tavan takaa kaikkiin ilmansuuntiin ja domaineihin.