Uusi Lastensairaala 2017:

Suomen suurimmat rakennustalkoot
Ilkka Halttunen , ASML | 15.05.2015Lastenklinikan ja Lastenlinnan tilat Helsingin Meilahdessa ovat jo pitkään olleet huonossa kunnossa. Lääketieteellinen työ vanhentuneissa tiloissa on kuitenkin maailmanluokkaa. Uuden Lastensairaalan on määrä valmistua vuonna 2017, jolloin Suomi täyttää 100 vuotta.
Uuden Lastensairaalan 2017 varainhankintapäällikkö Tuula Colliander ja Uusi Lastensairaala 2017 -tukiyhdistyksen hallituksen jäsen Tarja Lähdemäki olivat ASML:ssä kertomassa ehkäpä yhdestä Suomen historian onnistuneimmista ja parhaista varainhankintakampanjoista. Lähdemäelle Lastenklinikka oli tullut myös erittäin tutuksi äitinä ja erityislapsen vanhempana yli kymmenen vuoden takaa.
Suomalainen mies
Tuomas Aholla oli myös kokemusta sairaan lapsen kanssa asioinnista Lastenklinikalla vuosia sitten. Keväällä 2012 hän teki sen, minkä vain suomalainen suomalainen mies voi tehdä. Aho ryhtyi tuumasta toimeen, ja alkoi kerätä ihmisiä tukiyhdistykseen, jotta he voisivat jouduttaa uuden lastensairaalan rakentamista. Syksyn myötä heille valkeni, että ainoa tapa saada Uusi Lastensairaalaa oli rakennuttaa se itse. Sairaalan kustannusarvio oli 160 miljoonaa euroa, josta tukiyhdistyksen tavoite oli kerätä 30 miljoonaa euroa vuosien 2013-2017 aikana (lähde: Hs.fi)
Hankkeen äiti
Anne Berner vastasi empimättä myönteisesti kutsuun ryhtyä tukiyhdistyksen puheenjohtajaksi. Sairaala oli myös hänelle äitinä tuttu vuosien varrelta. Hänelle hanke edusti vahvasti muistutusta siitä, että kansalaisena jokainen voi kantaa kortensa kekoon yhteisen asian puolesta. Suomea on aikanaan rakennettu talkoovoimin toinen toistaan auttaen. Bernerin johdolla hanke eteni määrätietoisesti; tuli tunnetuksi maanlaajuisesti ja pian lukuisat eri tahot halusivat tulla koko kansan talkoisiin mukaan. Hän toivookin, että maailman parhaan lastensairaalan rakentamisen lisäksi hankkeella olisi pidempiaikainen vaikutus yhteiskunnassa. Yhdessä tekeminen ja osaamisen jakaminen on mahdollisuus tulevaisuuden Suomelle.
Tunne liikkeelle
Varainhankintakampanjan alussa oli tärkeää saada tunne ja ihmiset liikkeelle. Koko kampanjan ydin oli kansalaisten kohtaaminen ja heihin vaikuttaminen kasvokkain erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa.
Ihmiset saatiin aktivoitua talkoisiin mukaan. Lahjoitusten lisäksi suomalaiset ryhdistäytyivät asian puolestapuhujina, viestinviejinä ja keräysten järjestäjinä. Urheilu- ja kulttuuriväki oli rinta rinnan laittamassa hyvän kiertämään. Heidän toimintansa konkretisoitui esimerkiksi lukuisina golf- ja juoksutapahtumina sekä teatteriesityksinä ja konsertteina hankkeen puolesta.
Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen, syyskuussa 2013, kansalaiskeräys oli aikataulussaan ja rahaa keräyslippaassa noin neljä miljoonaa euroa.
Lahjoitusten tulva
Loppuvuodesta 2013 alkoi lahjoitusten tulva. Samoihin aikoihin hanke konkretisoitui paremmin ihmisten mielissä, kun ensimmäiset havainnekuvat julkaistiin, ja ne saivat laajasti julkisuutta. Isoja lahjoituksia ja uudentyyppisiä lahjoittajia tuli talkoisiin yhä enemmän. Yrityksiltä, rahastoilta ja säätiöiltä saatiin jopa miljoonalahjoituksia ja esimerkiksi Uuteen Lastensairaalaan tarvittavia teknisten tavaroiden- ja palvelujen toimittajia ilmoittautui rakennustalkoisiin mukaan.
Rajapyykki rikki ja lapio maahan
Elokuun 26. vuonna 2014 oli historiallinen päivä. Uuden Lastensairaalan rakennustyöt alkoivat. Kaksi vuotta ja kaksi kuukautta tukiyhdistyksen perustamisen jälkeen. Samana päivänä kampanjan alkuvaiheessa joidenkin mielestä mahdoton 30 miljoonan euron keräystavoite saatiin täyteen ennätysajassa. Rakennustyöt etenevät aikataulussaan ja varainhankintakampanja jatkuu. Jokainen lisäeuro on tärkeä Uuden Lastensairaalan rahoitusrakenteen kannalta, koska se vähentää lainan tarvetta.
Varainhankintakampanja talkootyönä
Myös asiakkuusmarkkinointiyhteisöstä ihmiset ja yritykset ovat aktiivisesti olleet mukana tositoimissa tukijoina: peruslahjoittajina, kunnialahjoittajina, talkookumppaneina ja lahjoittajina Varainhankintakampanjaa on tehty yksittäisten ihmisten, yritysten ja muiden yhteisöjen talkootyönä. Jokainen työhön osallistunut on laittanut itsensä likoon ja antanut ammatillisen osaamisensa varainhankintakampanjan käyttöön. Talkoot ja rakennustyöt jatkuvat.
Tämä kirjoitus on julkaistu myös Asiakkuusmarkkinoinnin vuosikirjassa 2015.
Megakonsertti Olympiastadionilla 6.6.2015: Live Aid Uusi Lastensairaala 2017