
Markkinointi on auringonlaskun ala – eli kuinka nopeasti markkinointi muuttuu täysin automaattiseksi Suomessa?
Lasse Larvanko, perustaja , Tulos | 16.08.2019Heti, kun saadaan aikaa yleinen tekoäly. Siis sellainen ihmisenkaltaisesti ajatteleva tekoäly.
No milloin se sitten saadaan?
Google on julkisesti sanonut olevansa AI first -yhtiö. Googlen tekoälyjohtaja kertoi Googlen Executive Management Tour 2017 -tilaisuudessa, että hän uskoo, että aikakone keksitään ennen kuin saadaan aikaa yleinen tekoäly. Molemmat ovat teoreettisesti mahdollisia, mutta tuskin tapahtuvat meidän elinikänä.Ilman yleistä tekoälyä ei markkinointi voi olla automaattista, mutta osaset siitä voivat olla.
Automaatio tänä päivänä
Jo nyt tekoäly päihittää ihmiset esimerkiksi mainonnan huutokaupan optimoinnissa, kun markkinoinnin tavoitteet, mittarit ja asiakaspolut ovat paikoillaan. Näin ollen mainonnan optimointi tietyssä kanavassa, tietylle kohderyhmälle on jo nyt mahdollista pitää ”täysin automaattisena”. Tämä toki edellyttää, että kaikki tarvittavat vaiheet on jo tehty ja merkittäviä muutoksia kilpailijoissa, asiakkaissa tai omissa tuotteissa ei tapahdu.
Alkaako massairtisanomiset?
Väheneekö tarve markkinoinnin spesialisteille? En usko. Samalla tapaan kuin markkinoinnin automaatio tuo lisää töitä markkinoijille, niin myös tekoäly ja mainonnan automaatio tuo uusia, suuremman jalostusarvon tehtäviä esiin.
Automaatio auttaa eniten amatöörejä
Suurimmat pelurit mainosalalla – Google, Facebook ja Amazon tietysti hyötyvät mitä automaattisempia työkalut ovat ja mitä tasa-arvoisempia ne ovat hyville ja huonoille mainostajille. Kun jäljellä on vain yksi säädin, paljonko rahaa kanavaan kaadat, on kanava onnistunut tehtävässään. Jo nyt esimerkiksi Google Shoppingissa on hyvin vähän sellaista, mitä loistava markkinoija voi tehdä paremmin kuin keskinkertainen markkinoija.
Kilpailuetu parhaiden osaajien ja amatöörien välillä on pienentynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa. Toisaalta yksikkökohtaiset hinnat ovat nousseet kilpailun myötä niin paljon, että pienikin etu kalliilla ammattilaisella tuottaa edelleen suurta lisäarvoa.
Data on uusi öljy ja muita latteuksia
No data on kuin uusi öljy siinä mielessä, että ilman datan jalostusta ja infrastruktuuria se on ennemminkin ongelmajätettä kuin kultaa. Data on vain tallennettuja bittejä. Ilman selkeää struktuuria on datan käyttö hankalaa. Mikäli firman prosessit eivät tue strukturoitua datan keräystä on hyöty datasta hyvinkin vähäistä ja GDPR-aikakaudella saattaa tuoda jopa negatiivista arvoa.
A niin kuin analytiikka
Automaatio tarvitsee dataa ja struktuuria. Struktuuri tarvitsee ymmärrystä niin liiketoiminnasta, markkinoinnista kuin psykologiasta. Nämä taas vaativat tiettyä teoreettista osaamista ja vankkaa kokemusta vanhoista caseista ja kykyä testata erilaisia asioita, mieluusti nopealla syklillä.
Missä AI sitten loistaa?
Toistuvissa tehtävissä tekoäly on lyömätön. Voit jo lukea kiinalaisista malleista, joissa mainoksissa on kymmeniä tuhansia variaatioita kuvista, copystä ja hinnoista, jotka automaattisesti optimoivat itseään hyvinkin tehokkaasti. Kun systeemi on kunnossa, markkinoija työ enemmän samankaltaista kuin tehtaan valvojalla: pitää huolta, että mittareiden tulokset pysyvät raja-arvojen sisällä ja tehtaan lopputuotos on toiveiden mukainen.
Asiakaskokemus on kaikki kaikessa
Ihmispsykologian paketointi asiakaspolkuihin, persooniin ja automaatioon kuulostaa houkuttelevalta ja tuokin loistavia tuloksia. Näin pääsemme luomaan ylivertaista asiakaskokemusta, jolla saadaan aikaan parhaat tulokset.
Raha silti ratkaisee
Ei markkinointi silti ole muuttunut Hopkinsin ajoista – raha ratkaisee ja markkinoinnin tulee maksaa itse itsensä kasvun luomisessa.
Helpommin sanottu kuin tehty
Tulos rakentaa B2B AI -monsteria yhdessä kolmen muun suomalaisen yrityksen ja kolmen Aalto yliopiston tutkimusryhmän kanssa. Tavoitteena on ratkaista automaattisesti koko markkinoinnin kenttä asiakaspolkuineen ja persoonineen. Ei ole ollut helppoa ja tuskastuttavasti tuntuu, että saisi nyt joku perkele keksiä sen aikakoneen niin saisi tämänkin kuntoon.
Auringonlaskun ala?
Onko markkinointi auringonlaskun ala? No on osittain, alalla pääset katsomaan kauniita auringonlaskuja drinkki kädessä, kun ohjelmistot tekevät suurimman osan raskaasta työstä.
Tämä kirjoitus on myös julkaistu Asiakkuusmarkkinoinnin vuosikirjassa 2019. Jäikö vuosikirja saamatta? Tilaa vuosittainen bestseller veloituksetta tästä