Äidiltä lainattu linja-auto. Kahden ja puolen tonnin osakepääomalla firma pystyyn. Kaksi miestä ja iso riski. Näin syntyi Onnibus vuoden 2011 lopulla.
Olin kuulemassa Onnibussin toista perustajaa ja toimitusjohtajaa Pekka Möttöä Markkinointiviestinnän viikolla. Hän on teoillaan osoittanut, että riittävän ”trooppinen asenne” ja asioiden tekeminen totutusta poikkeavalla tavalla vie pitkälle.
Lähde: OnniBus.comin Facebook-sivut
Möttö vai Onnibus?
Yrittäjäkaksikon ensimmäinen tiukahko vääntö oli yrityksen nimi. Loppusuoralla oli Möttö ja Onnibus. Kumpikin sai puolet äänistä. Jonkin aikaa oltiin pattitilanteessa. Vaaka kallistui kuitenkin hiljalleen Mötön suosikin suuntaan ja nimeksi valittiin Onnibus. Sen jälkeen oltiin valmiita lyömään bisneksessä kaasu pohjaan ja aloittamaan liikennöinti välillä Tampere-Pori.
Ansaittu päämedia
Jouluna 2011 lähti ensimmäinen tiedote maailmalle. Siinä lisätietojen antajana oli Möttö. Tiedotteen lähettämistä seuranneet kolme tuntia olivat Mötön elämän pisimmät. Yksikään toimittaja ei soittanut. Piinallisen odottelun jälkeen Mötön puhelin alkoi viimein soida ja haastattelupyyntöjä tuli parin päivän ajan solkenaan.
Sama tahti on jatkunut median kanssa lentävästä lähdöstä eteenpäin. Median ruokkiminen hyvällä tarinalla ja toisinaan räyhällä otteella on generoinut vuolaan ja jatkuvan juttuvirran, jolle ei näy loppua. Oma media somessa on houkuttanut Facebookin yli 42 000 tykkääjää, Twitteriin yli 2 100 seuraajaa ja Instagramiin lähes 700 seuraajaa.
Suora yhteys asiakkaisiin ja dynaaminen hinnoittelu
Lipunmyynnin pääkanavaksi valikoitui osittain olosuhteiden pakosta netti. Netin lisäksi lipun voi hankkia myös kuskilta, mutta kalliimpaan hintaan. Verkkopalvelussa hinnat elävät kysynnän ja tarjonnan mukaan samaan tapaan kuin lentoyhtiöillä, koska palvelubisneksessä yksi tärkeimpiä asioita on kapasiteetin hallinta. Sillä ei ole väliä, onko bussi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä, mutta bisneksen kannattavuusraja on jotakuinkin niillä main. Onnibussin lippujen hinnat ovat alkaen yksi euro plus euron varausmaksu päälle.
Yes, Sir!
Liiketoiminnan laajetessa vauhdilla elintärkeäksi tuli varmistaa riittävä ja nopea pääoman saatavuus. Niinpä toukokuussa 2014 kasvu-uralle mukaan omistajaksi hyppäsi Sir Brian Souter, jolla rahan lisäksi on myös käytännön kokemusta ja näkemystä kaukoliikennepalveluista USA:ssa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Puolassa. Samassa yhteydessä yrityksen nimi vaihtui OnniBus.comiksi.
Itse asiassa Möttö yhtiökumppaninsa kanssa ”lainasi” alkuperäisen liikeideansa samaiselta Sir Souterilta. Legendaarisen Steve Jobsin sanoin: ”Good Artists Copy, Great Artists Steal.”
Vauhti kiihtyy – Onnibus saapuu raiteelle kaksi?
Tämän viikon uutisvirrassa OnniBus.com on ollut näkyvästi esillä, koska se on saanut luvan ajaa Helsingistä Turun ja Tampereen ytimeen. Yhtiö on myös ilmaissut alustavan kiinnostuksensa nousta raiteille.
Eilen Tampereella perustettu OnniBus.com juhlisti Tampereen päivänä kotikaupunkinsa 236-vuotisjuhlaa muodostamalla kaksikerrosbusseistaan T-kirjaimen keskustorille.
Kun Mötöltä kysyttiin mikä on kaikkein tärkeintä näin monisyisessä ja nopeatempoisessa kasvubisneksessä, vastaus tuli empimättä ja miettimättä. Asiakas.
Ilkka Halttunen/ASML
* Bussi tulee latinankielisestä termistä omnibus, joka tarkoittaa ”kaikille”. Helsingissä bussi on dösä, Tampereella nysse, Jyväskylässä linkki ja Oulussa linkku (lähde: Wikipedia)
Pitkään bussia odottaneilla henkilöillä Tampereella on ollut taipumus todeta bussin ilmestyessä näkyviin helpottuneena: ”nys se tulee”. Vuosien kuluessa on lause muotoutunut niin, että jäljellä on pelkkä ”nysse” joka on etenkin tamperelaisille muotoutunut bussin synonyymiksi. (lähde: Wikisanakirja)
[ssbp]