Ennustaminen on helppoa, oikeassa oleminen vaikeaa. Ennustaminen on looginen päätelmäketju, jossa yhdistellään sekä tiedossa olevia tapahtumia että luodaan järkeenkäypiä tapahtumaketjuja. Tiesitkö, että yrityksesi jättää digitaalisia leivänmurusia pitkin verkkoa, joita kilpailijasi keräävät. He ennustavat sinun kahvipuruistasi ja syövät lautaseltasi. Mutta miten?
Miten verkossa olevalla tiedolla ennustetaan?
Oletko kuullut sanontaa: “Three’s a trend”? Se tarkoittaa, että kolme toisiinsa liittyvää tapahtumaa muodostavat trendin. Trendi kertoo suunnan, nopeuden ennustat sinä. Siksi verkossa kannattaa kerätä kilpailijan digimuruja ja kuunnella korva tarkkana. Ensiksi trendin oivaltanut voittaa.
Internetissä on loputon määrä tapahtumia, jotka liittyvät toisiinsa eri yhtymäkohdissa, ja muodostavat mitä erilaisimpia trendejä. Ne muodostavat tilastollisesti merkitseviä korrelaatioita, joilla on usein selittävä tekijä. Tällainen on esimerkiksi lääkäriasemien ajanvarausaikojen poikkeuksellisen nopea hupeneminen flunssakaudella. Hupeneminen kertoo trendin alkaneen ja flunssa paljastaa syyn. Itsestään selvä esimerkki, jonka ymmärtämisellä on merkitystä. Sillä se toimija, joka huomaa flunssakauden ennen kilpailijoita varmistaa ovipumpun oktaavin.
Ennustaminen verkossa vaatii mielenkiintoa, strategiaa tiedon seurantaan ja siihen kehitettyjä järjestelmiä. Ohjelmistojen avulla voidaan seurata vaivatta automaattisesti tuhansia ellei miljoonia tapahtumia seuloen olennaisia muutoksia, joista trendit syntyvät. Muodin ja nuorisokulttuurin suuntauksia, markkina-osuuksien vaihtumista, ostokäyttäytymistä, jne.
Jätä kilpailijat telineisiin
Ennustaminen perustuu aina suuntaan ja tapahtumaketjuun, joka on looginen ja parhaaseen tietoon perustuva. Toisiinsa liittyvät tapahtumat luovat kuvan trendistä, joka vaikuttaa liiketoimintasi tavalla tai toisella. Kilpailijoitasi syvempi ymmärrys auttaa sinua reagoimaan trendimuutoksiin ennen kilpailijoitasi. Ei ole yhdentekevää omata tietoa ennen kilpailijoita.
Otetaanpa toinen esimerkki. Olet hotelliyrittäjä ja saat tiedon kilpailijoitasi ennen, että kesäkuussa järjestetään iso konferenssi. Olet konferenssipaikan lähin hotelli. Nostatko hintoja heti tuolle ajalle vai vasta kun huoneita on enää 3 jäljellä?
Niinpä, nostat hintoja heti, sillä tiedät, että huoneet käyvät kaupaksi joka tapauksessa. Yksinkertaisesti sinulla on tietoa, jonka hyödyntämisväli on riittävän suuri. Hyödyt tiedosta, koska muutat toimintaasi paremmin tilanteeseen soveltuvaksi. Mitä jos seuraisit tällaista tietoa joka päivä?
Big data vai pikku data?
Vuosia on kohkattu big datasta. Harva kykenee hyödyntämään big dataa. Se vaatii tuhtia ymmärrystä matemaattisista malleista, melkoisia työkaluja ja varsin pätevää henkilöstöä. Siksi ennustankin, että monessa yrityksessä big datan korvaa pikku data. Pikku data, joka on merkityksellistä juuri sinun yrityksellesi. Pikku dataa on mm. kilpailijasi hintojen muutos, saatavuuden seuranta, volyymien arviointi, asiakaskommentit, myyvimmät tuotteet, jne.
On olennaista seurata asioita, joihin sinulla on vaikutusmahdollisuuksia. Siksi uskon, että ennustaminen muuttuu ja yritysten omat analyytikot keräävät pääosin heille merkityksellistä tietoa. Sillä tavalla tietää mitä alalla huomenna tapahtuu.
Ennustetutka skannaukselle – miten pääset alkuun?
Pääset alkuun seuraamalla liiketoimintaasi liittyviä tekijöitä, kuten kilpailijoidesi hinnoittelua, markkinoinnin aktiivisuutta, kilpailevien tuotteiden kasvua ja asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutosta. Näistä useita voit seurata helposti verkossa.
Todellisen hyödyn saat kun seuraat aktiivisesti kilpailijakenttääsi ja määrität strategian miten muutoksiin reagoit. Silloin alat oppia mitkä signaalit markkinoilla kertovat sinulle merkityksellisestä muutoksesta. Kokeilet muutoksia ja seuraat miten muutos näkyi toiminnassasi. Oliko trendillä ja käyttäytymisen muutoksella yhteys? Kertyneen kokemuksen, lopputuloksen ja seurattavien signaalien avulla tiedät tulevaisuudessakin milloin on sinun hetkesi toimia.
Mikäli market intelligence-ennustaminen kiinnostaa niin tervetuloa 12.5. kello 09.00 – 10.00 ilmaiseen webinaariin, johon voit rekisteröityä täällä.
Kirjoittaja on toiminut 15 vuotta myynnin ja markkinoinnin parissa. Kokemusta on karttunut yrittäjänä niin markkinoinnista (Malja BTL), elintarviketeollisuudesta (VEEN lähdevesi) ja vuokrajohtamisesta (Brandfors). Viimeisimpänä haasteena on rakentaa 4 ystävän kanssa Sniffie -nimisestä startupista tiedonhankinnan jakoavain.