Sisällöntuotanto on kallista ja työlästä. Ei välttämättä ole. Nimittäin, jos saat innostettua, motivoitua ja valjastettua asiakkaat talkoisiin mukaan. Ja kun teet sen oikein hyvin, bisneksesi saattaa olla tavallista parempaa liiketoimintaa. Kysy vaikka YouTubelta, Facebookilta, Linkediniltä, WhatsAppilta, Instagramilta, Tori.fi:ltä, Huuto.netiltä tai Treffit:fi:ltä. Näille kaikille on ominaista, että toiminnan ydin on sisältö, jonka tuottaa käyttäjät. Yritys tarjoaa palvelun, jonka avulla ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa.
Myös perinteisemmän median puolella, esimerkiksi televisiossa, on tyypillistä, että monen huippusuositun formaatin ytimessä on ”tavis”, joka pääsee ruudun toiselle puolelle kotisohvaltaan. Äkkiä tulee mieleen esimerkiksi Ensitreffit alttarilla, Idols, Voice of Finland, Big Brother, Diili, Maajussille morsian, Kuppilat kuntoon, Sinkkulaiva, Suurin pudottaja jne.
Printtimediassa monien sanomalehtien kannattavin osa on ollut luokitellut ilmoitukset eli asunnot, autot ja työpaikat, joissa media-asiakkailta saadaan sisältö. Haasteena lehden kannattavuuden kannalta usein on ollut, että ko. ilmoitukset ovat siirtyneet vauhdilla nettiin.
Mediabisneksessä onnistumisen kehä menee niin, että ensi luodaan sisältöä, joka magneetin tavoin vetää puoleensa yleisöä, jota myydään mainostajille, joiden rahoilla luodaan vieläkin parempaa sisältöä. Content is not King. It is King Kong.
Jos tuotetta tai palvelua ei suositella, sitä ei osteta
Yrityksestä ja sen tuotteista ja palveluista käydään keskustelua netissä ja erityisesti sosiaalisissa medioissa halusipa yritys sitä tai ei. Monet ovat oivaltaneet, että pääkeskustelufoorumeiksi on tavoiteltavaa saada yrityksen omat mediat. Suosittelun ja suostuttelun voiman on tiedostanut moni verkkokauppa. Tuoreen tutkimuksen mukaan 55 prosenttia verkkokaupoista ostavista oli sitä mieltä, että muiden asiakkaiden arviot ovat omaan ostopäätökseen vaikuttava tekijä.
Suositusten ja arvioiden merkitys saattaa vaihdella paljonkin eri tuotteiden ja toimialojen välillä. Matkailualalla, lemmikkieläintarvikkeissa, viihde-elektroniikassa ja monessa muussa verkkokaupan tuoteryhmässä asiakkaiden tuottama sisältö, suositukset ja arviot ovat merkittävässä roolissa kaupankäynnin kannalta. Asiakkaiden luoma sisältö verkkokauppaan saattaakin monessa tapauksessa olla tärkeintä ansaittua mediaa, jonka määrään ja laatuun yritys voi toimillaan merkittävästi vaikuttaa. Netissä Hong Kong –kalastuskauppa on esimerkillisesti koukuttanut kalamiehet kertomaan kokemuksistaan ja näyttämään saalistaan sekä arvostelemaan kalastustarvikkeita.
Moni yritys tuskailee sisällöntuotantonsa kanssa. Se vaatii aikaa, vaivaa ja rahaa. Sisältömarkkinointiakin pitäisi tehdä, mutta houkuttavan ja koukuttavan sisällön, joka leviää netissä kulovalkean tavoin, luominen ei olekaan välttämättä ihan helppo juttu. Parhaimmissa tapauksissa yritys saa merkittävästi ulkoistettua faneilleen sisällöntuotantoa, jolloin se tosin siirtyy hallinnan tuolle puolen. Yksi vahvan brändin merkki on, että se jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.