Videoanalytiikan taltioima tunnemyrsky festivaalikävijöistä Ruisrockissa
Annakaisa Anttila, Teea Hurme-Rintala ja Anna Savisaari , Ruisrock & CGI | 05.07.2018Ruisrock kokeili viime kesänä ensimmäistä kertaa videoanalytiikkaa festivaalivieraiden tunnetilojen analysoimiseksi. Tuloksena avautui kävijöiden tunneskaalasta tarkkaa dataa, joka tuo täysin uuden tason tulevien festivaalien suunnitteluun. Verrattuna perinteiseen kävijätutkimukseen videoanalytiikka on ylivertainen: se ei jätä huomioimatta ihmistä, joka ei vastaa kyselyyn.
”Me emme ole koskaan aiemmin tienneet näin tarkkaan, mitä vieraat tuntevat ja kokevat festivaalin aikana”, toteaa Ruisrockin kumppanuuspäällikkö Annakaisa Anttila. Yhteistyössä CGI:n kanssa tuotettu pilotti oli ensimmäinen laatuaan.
Annakaisan mukaan tarkoituksena oli kokeilla, mitä uutta videoanalytiikka tuo perinteiseen kävijätutkimukseen verrattuna: ”Halusimme tutkia onnellisuutta ja iloisuutta. Löytyykö esimerkiksi eri ikäryhmien, sukupuolten tai kellonaikojen välillä eroja siinä, kuinka onnellisia festivaalivieraat ovat? Milloin vieraat ovat väsyneitä, missä päin aluetta onnea on eniten ja onko vaikkapa alkoholilla vaikutusta tunnetilaan?” Tulokset toivatkin täysin uutta tietoa festivaalien suunnitteluun.
Videoanalytiikka kirjaa tunteet sukupuolesta, iästä ja kellonajasta riippumatta
”Tiedämme nyt esimerkiksi, että klo 20 tunnetila nousee ja sen jälkeen tulee taitekohta. Tämä on jännä yksittäinen asia ja mietimme parhaillaan, miten voisimme ottaa sen huomioon tulevien festivaalien suunnittelussa”, Anttila kertoo.
”Ensimmäistä kertaa saimme myös paljon tarkempaa dataa festivaalivieraiden iästä ja sukupuolesta. Peruskävijätutkimuksessa on tiettyjä puutteita: naiset vastaavat tunnollisemmin ja nuoria miehiä on vaikea saada vastaamaan. Kun Ruisrockin perinteisessä kävijätutkimuksessa vastaajista 79 % on naisia ja 21 % miehiä, CGI:n videoanalyysissa päästään lähes 50/50-jakaumaan. Videoanalytiikka ei jätä huomioimatta ihmistä, joka jättää vastaamatta kyselyyn.”
Data toi myös esille yksityiskohtia, jotka saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia yhteistyökumppaneille: ”Emme ole vielä analysoineet koko tietokantaa, mutta olemme jo saaneet yksittäisiä ahaa-elämyksiä: Näimme selkeän piikin onnellisuudessa heti kun ihminen astuu sisään festivaalialueelle. Nyt mietimme sitä, miten voisimme vahvistaa tätä tunnetta ja tarjota wow-kokemuksen heti festivaalivierailun ensi minuuteilla. Tämä on yksi esimerkki konkreettisista asioista, joissa videoanalyysi on jo nyt tuonut apua suunnitteluun.”
Vaikka alkuperäisenä tavoitteena oli mitata onnellisuutta, yksittäisten hymyjen lisäksi videoanalytiikka avasi keikkojen aikana tapahtuvan valtavan tunnemyrskyn: ”Kun joku ihminen laulaa ja itkee koko keikan läpi, se tekee elämyksestä erittäin tunnerikkaan ja ihminen todennäköisesti muistaa tämän läpi koko elämänsä”, Anttila painottaa.
Kesän lämpimin viikonloppu toi omat haasteensa
Ruisrock on festivaali, joka rakennetaan joka vuosi uudelleen tyhjästä. Siksi kynnys kokeilla videoanalytiikkaa oli Annakaisa Anttilan mukaan hyvin matala. ”Kannattaa lähteä liikkeelle avoimin mielin – ei kannata liikaa ajatella, että mitä tulokset voisivat olla tai mitä ne eivät olisi. Niin paljon kun festarituottajat ja järjestävät ennakoivat asioita, tässä oli tosi paljon uutta, jota emme osanneet ajatella.”
Myös CGI:n markkinointijohtaja Teea Hurme-Rintala koki kokeilevan yhteistyön mielekkääksi: ”Lähdimme liikkeelle kokeilukulttuurimielessä ja halusimme altistaa itsemme pilotoinnille. Meidät yllätti positiivisesti se, mitä kaikkea saimme selville. Myös yleisö otti haasteen vastaan todella avoimesti.”
Toteutuksesta vastasi CGI:n tiimi, joka räätälöi hyvin nopeassa aikataulussa parhaimman ratkaisun festivaaleille: ”Päädyimme lopulta siihen, että portilla oli neljä kameraa ja sen lisäksi vapaaehtoistyöntekijät kiersivät festivaalialueella viiden Go Pro -kameran kanssa. Lisäksi VIP-teltassa oli yksi kamera ja kuvasimme myös keikkoja.”
Alkuperäinen ajatus oli se, että CGI pystyisi reaaliaikaisesti analysoimaan dataa Ruisrockille, mutta luonnonsuojelualueella verkkoyhteydet eivät aivan riittäneet reaaliaikaisuuteen kaikkien kameroiden kohdalla. Kävi myös niin, että kohdalle sattui kesän kuumin viikonloppu ja laitteet lähtivät kuumenemaan. Kaikkeen kuitenkin löytyi ratkaisu. Hurme-Rintala painottaakin, että kyseessä oli pilotti, jossa mitattiin myös tiimin toimintaa. Eikä tekoälykään ole koskaan valmis: ”Kone oppii ja meidän on autettava sitä oppimaan, samalla kun opimme itse.”
Videoanalytiikka taipuu ketterästi moneen eri kohteeseen, myös kaupunkisuunnitteluun
Ruisrockin pilotti on synnyttänyt valtavasti kiinnostusta, kertoo CGI:n videoanalytiikka-asiantuntija Anna Savisaari: ”Videoanalytiikan avulla on mahdollisuus kerätä täysin uudenlaista dataa suunnittelun ja kehitystyön pohjaksi erilaisissa tapahtumissa, joissa liikkuu suuria ihmismassoja. Reaaliaikainen, tarkka ja aito data tuo uuden tason perinteisen kävijätutkimuksen rinnalle.”
Toisaalta taas ihmisten käyttäytyminen kaupunkiympäristössä on alue, johon videoanalytiikka sopii mainiosti: ”Voimme tutkia esimerkiksi ihmismassojen tunnetiloja tietyissä paikoissa eri vuorokaudenaikoina ja käyttää tätä tietoa apuna turvallisuuden lisäämisessä ja yleisesti kaupunkisuunnittelussa. Tämäntyyppisiin hankkeisiin on kiinnostusta sekä Suomessa että ulkomailla. Video-analytiikka olisi oivallinen menetelmä myös urheilutapahtumien järjestäjille.”
Savisaari painottaa Ruisrockin pilotin merkitystä sekä tapahtumajärjestäjille että CGI:n analyysin kehittäjänä: ”Meille se oli mahdollisuus todistaa teknologian toimivuus uudenlaisessa ympäristössä. Noin isoa ihmismassaa ei ole aiemmin analysoitu kenttäolosuhteissa. Reaaliaikaisuus itsessään on jo iso asia, puhumattakaan datan objektiivi- suudesta, tai sen liittämisestä tiettyyn paikkaan ja ajankohtaan.”
Vinkit videoanalytiikasta kiinnostuneille: kone oppii – auta sitä oppimaan!
Tässä vinkkimme kaikille videoanalytiikan soveltamisesta kiinnostuneille:
- Lähde liikkeelle avoimin mielin
Ei kannata liikaa ajatella mitä tulokset voisivat olla tai mitä ne eivät olisi. Mieti, mitä haluat mitata, mutta anna datan puhua puolestaan. - Tekoäly pohjautuu jatkuvaan oppimiseen
Tekoäly, myös videoanalytiikka, kehittyy sitä mukaa, kun sitä tehdään. Vaikka meillä on osaaminen ja peruspalvelu valmiina, jokainen projekti räätälöidään erikseen. - Varmista verkkoyhteydet
Pienet konkreettiset asiat kaikessa valmistautumisessa ovat todella tärkeitä. Verkkoyhteyksien on toimittava, jos dataa halutaan hyödyntää reaaliaikaisesti.